Czerwono-zielony guzik od DBL dla branży HoReCa – ekologiczna odzież robocza i zrównoważony biznes

O zrównoważonym rozwoju i wdrażaniu rozwiązań proekologicznych rozmawiamy z Agnieszką Kazuś – prezeską spółek grupy DBL Wynajem Odzieży Roboczej Sp. z o.o. oraz właścicielką Kazus Partner.

 

SMAKKi: Co łączy firmę DBL z branżą HoReCa?

Agnieszką Kazuś: Termin „odzież robocza” kojarzy się z ciężkim przemysłem. Tymczasem wśród naszych wieloletnich klientów są także producenci sushi, piekarnie, cukiernie czy wytwórcy napojów. Dostarczamy swój produkt również do producentów żywności, którzy zaopatrują branżę HoReCa. Nasza odzież dostosowana jest do różnorodnych potrzeb klientów, w tym do potrzeb szeroko pojętej  branży gastronomicznej.

SMAKKi: Waszym symbolem jest czerwony guzik, ale obserwując zaangażowanie firmy DBL w działania proekologiczne ten guzik mógłby mieć kolor zielony.

Agnieszką Kazuś: Czerwony guzik jest symbolem czystości i bezpieczeństwa pracowników, a nasza kolekcja EcoRover, to 100% ekologiczna odzież, stworzona z myślą o bezpieczeństwie naszej planety. Do jej produkcji wykorzystujemy certyfikowaną bawełnę Fairtrade i poliester z recyklingu. Ta odzież to nasza recepta na zrównoważony biznes i jest jednym z przykładów zaangażowania naszej firmy w działania proekologiczne. Wraz z producentem tej odzieży, frimą Teamdress, weryfikujemy dodatkowo, czy sam proces produkcji przebiega w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Proces produkcji jest objęty certyfikatem Fair Wear (FWF), co oznacza m.in. że warunki pracy są bezpieczne, a ludzie godnie wynagradzani za swoją pracę. Dzięki takiemu podejściu chronimy jeden z najważniejszych zasobów – ludzką pracę.

SMAKKi: Czym może być Zielona Transformacja Branży HoReCa?

Agnieszką Kazuś: Jako prezeska grupy DBL w Polsce odpowiedzialna za strategię sprzedaży, odpowiem – wynajmujcie odzież z DBL i ubierajcie swoich pracowników w EcoRover. A jako zatroskana o przyszłość naszej planety kobieta dodam – promujcie wszelkie aktywności, które są „zielone”. Zachęcajcie pracowników, aby dojeżdżali do pracy rowerem, redukujcie plastik w kuchni, naprawiajcie, zamiast wyrzucać i kupować nowe, szukajcie alternatyw dla obecnych rozwiązań.

Dziękujemy za rozmowę.

Branża HoReCa może stawać się eko na wiele sposobów. Szukajmy rozwiązań, wspierających bezpieczeństwo naszej planety.