Debiutancka edycja Gastrotargów SMAKKi 2023 zakończyła się sukcesem. W jej ofercie oraz na stoiskach wystawców było widać biznesowe podejście do gastronomii i troskę o jej rozwój. Organizowane przez nas targi to wydarzenie na miarę międzynarodowych eventów. Podczas pierwszej edycji SMAKKów udało nam się zgromadzić ponad 100 wystawców z branży HoReCa. Tak owocny pierwszy rok targów to najlepsza motywacja do dalszej pracy!
Każdego dnia SMAKKów można było zaobserwować prawdziwe uczty kulinarne w doskonałych obsadach. W strefie naszej Zielonej EkoKuchni, która reprezentowała dynamicznie rozwijający się rynek kuchni roślinnej, potrawy kusiły wyglądem, a ich twórcy zachęcali do ekologicznego podejścia. Podczas pierwszego dnia targów razem z nami gotowała Katarzyna Gubała wraz z towarzyszącym jej szefem kuchni Gerardem Rytterem z firmy Develey, a ich potrawy były gotowane w duchu hasła „Ekologia i food cost to smaczny duet”!
Następnie kuchnię przejęła firma Hempeat, wraz z szefem kuchni Sebastianem Cichym, gdzie były tworzone wyjątkowe dania kuchni roślinnej z wykorzystaniem ich produktów z mięsa konopnego. Ich wyjątkowych dań mogliśmy również spróbować przez wszystkie dni targów, na ich stoisku, gdzie cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.
Podczas drugiego dnia targów strefę live cookingu przejęła firma Bafood, która proponowała gościom serie rozmaitych dań.
W trzecim dniu targów kuchnię przejęli adepci pierwszej „Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere” – unikatowego w skali Europy i docenionego przez branżę HoReCa projektu, który wspiera i rozwija najbardziej utalentowanych uczniów szkół gastronomicznych.
Młodzi kucharze, pod okiem Tomasza Łagowskiego i Adama Chrząstowskiego, prezentowali swoje autorskie finger foody. Całe wydarzenie wspierał i poprowadził Paweł Gruba.
W dzisiejszych czasach praca z młodymi ludźmi to bardzo ważna rzecz. Są naszą przyszłością, dlatego trzeba im przekazać wiedzę. Dla mnie udział w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest bardzo satysfakcjonujący, a zarazem ogromnie potrzebny branży. Przygotowanie się młodych osób do wystąpień kulinarnych, a więc odpowiednia organizacja, dobór menu i sprzętu wymaga dużo pracy i zaangażowania. Aktualnie w branży walczymy o personel, którego jest zbyt mało, dlatego myślę, że ci młodzi, zdolni ludzie, to taki narybek, który dobrze rokuje, a który już wkrótce zaistnieje na rynku – mówił Adam Chrząstowski
W trzecim dniu targów odbył się finał konkursu Heinz Selection skierowany do niesieciowych burgerowni, wspierający mniejsze biznesy. Energia prowadzących zagrzewała uczestników do jak najlepszych starań, budując atmosferę pozytywnej rywalizacji o gusta wielbicieli burgerów, których w Polsce jest coraz więcej.
Poniżej przedstawiamy Wam listę zwycięzców, którzy dzięki konkursowi zyskali dostęp do produktów HEINZ, materiałów, wiedzy i ekspertyzy globalnej marki, a także promocji w mediach:
GASTROTARGI SMAKKi, jak na członka Speciality Coffee Association przystało, zapewniły widowiskowe konkursy kawowe. Ich uczestnicy otrzymali możliwość sprawdzenia własnych sił i umiejętności podczas prezentacji scenicznej i zmierzenia się z oceną profesjonalistów.
W pierwszym dniu targów odbyła się Olimpiada Kawy by Tom Obracaj & Marcin Rusnarczyk, wyłaniająca najlepszych początkujących baristów, którzy nie brali dotychczas udziału w konkursach kawowych.
Oto lista finalistów tego znanego od lat kawowego wydarzenia:
1. miejsce Bartosz Płocharczyk – Green Cafe Nero
2. miejsce Jędrzej Foremski – Brisman Kawowy Bar
3. miejsce Edyta Szajer – Cafe STOR
Poszczególne konkurencje wygrali:
Espresso na Czas – Bartosz Płocharczyk – Green Cafe Nero
Cup Tasting – Kamil Trzuskowski – ETNO CAFÉ
Wiedza o Kawie – Marta Roziecka – Cukiernia Romanowski
W drugim dniu naszych SMAKKów byliśmy uczestnikami, pierwszych mistrzostw dla palarni, które walczyły o tytuł najlepszej kawy w Polsce ocenianej przez sędziów Professional Choice i Customer Choice. Walka była zacięta, ponieważ w mistrzostwach uczestniczyły najlepsze palarnie w Polsce. Wygranymi Cup of Poland 2023 zostali według sędziów Professional Choice palarnia Audun Coffee, a według Customer Choice – palarnia Segafredo!
W ostatnim dniu targów wiele emocji wzbudziły również I Mistrzostwa Polski ToNic Espresso organizowane przez firmę On Lemon. Rozemocjonowani, a zarazem bardzo profesjonalni młodzi ludzie, starali się pozyskać uwagę sędziów w przygotowywaniu idealnego tonic espresso – chłodzącego napoju na bazie kawy łączącego słodko-gorzki tonic z mocną, czarną kawą.
W tej walce zwyciężyli:
Przytaczając jedną z uczestniczek, która powiedziała, że dzięki możliwościom takich zawodów jak na SMAKKach, młodzi bariści i barmani stają się coraz lepsi smakowo, technicznie, a także odważniejsi i otwarci. Jednocześnie czerpią od siebie inspiracje i wspierają się, co kształtuje ich pod każdym względem.
Mocnym wyróżnikiem naszym SMAKKów był bogaty program merytoryczny! Podczas naszych konferencji gościliśmy ponad 50 ekspertów, w tym właścicieli dobrze zarządzanych biznesów. Zainteresowani mogli dowiedzieć się, że sukces w branży gastronomicznej nie zależy wyłącznie od wielkości przychodu i wypełnienia sali, lecz także od wielu innych czynników.
– Sukces to dobre zarządzanie, optymalizacja kosztów i świadomość wszystkich aspektów biznesowych restauracji. Sam food cost nie wystarczy, trzeba policzyć biznes, porozmawiać z pracownikami o zyskach firmy, aby zyskali świadomość wyniku finansowego, co zazwyczaj zmienia ich nastawienie. Niektórzy restauratorzy, pomimo pełnej sali nie wiedzą, że ich biznes jest na minusie – zwrócił uwagę Piotr Rogowski, współwłaściciel firmy doradczej V4B, który w sześciu krokach opowiedział, jak skutecznie zarządzać kosztami, aby restauracja była dochodowa pomimo kryzysu w branży.
Inny aspekt, a mianowicie budowanie relacji z pracownikami, poruszyli Marcin Krysiński i Dorota Krysińska, współzałożyciele sieci restauracji Mihiderka. Opowiedzieli, jak dbać o pracownika poprzez dobrą atmosferę i drobne gesty, ale też procesy w firmie i szczegółowe manuale, które pozwalają sprawnie wdrożyć nowe osoby. Podkreślili też, że młode pokolenie, które stawia pierwsze kroki w branży, nie lubi czuć się niekompetentne, dlatego stopniowe uczenie nowych umiejętności wymaga cierpliwości i wyrozumiałości, co jednak procentuje później.
Podobnego zdania była Agnieszka Kazuś, prezeska zarządu firmy DBL, której oferta produktów obejmuje serwis odzieży roboczej i ochronnej, oraz mat wejściowych. Podzieliła się informacją, że współczynnik rotacji pracowników w jej firmie jest blisku zeru.
Trzeba rozmawiać z zespołem, nie bać się także jako lider powiedzieć, że czegoś się nie wie. Za stanowiskami stoją kompetencje, ale wszyscy jesteśmy ludźmi – podkreśliła
Ciekawy punkt programu stanowiła też debata na temat źródeł finansowania dla branży HoReCa z udziałem Radosława Hutnika, dyrektora Pionu Bankowości Przedsiębiorstw, PKO Bank Polski, Marka Synowca, eksperta ds. pozyskiwania funduszy z Fund Hunters i Rafała Czerkawskiego, eksperta ds. projektów unijnych, prezesa marki Doradcy365.