Gastrotargi SMAKKi edycja 2023 – podsumowanie

Debiutancka edycja Gastrotargów SMAKKi 2023 zakończyła się sukcesem. W jej ofercie oraz na stoiskach wystawców było widać biznesowe podejście do gastronomii i troskę o jej rozwój. Organizowane przez nas targi to wydarzenie na miarę międzynarodowych eventów. Podczas pierwszej edycji SMAKKów udało nam się zgromadzić ponad 100 wystawców z branży HoReCa. Tak owocny pierwszy rok targów to najlepsza motywacja do dalszej pracy!

Created with Fabric.js 1.7.22
Liczba wystawców

Zaufało nam ponad 100 firm z branży HoReCa

Liczba odwiedzających

Odwiedziło nas wtedy blisko 5 tys. profesjonalistów

Liczba ekspertów

Współpracowaliśmy z ponad 60 ekspertami z branży

Liczba wydarzeń

Ponad 30 konferencji, wykładów, debat, mistrzostw, konkursów i pokazów kulinarnych

Created with Fabric.js 1.7.22

Live cooking z Katarzyną Gubałą i Gerardem Rytterem

Każdego dnia SMAKKów można było zaobserwować prawdziwe uczty kulinarne w doskonałych obsadach. W strefie naszej Zielonej EkoKuchni, która reprezentowała dynamicznie rozwijający się rynek kuchni roślinnej, potrawy kusiły wyglądem, a ich twórcy zachęcali do ekologicznego podejścia. Podczas pierwszego dnia targów razem z nami gotowała Katarzyna Gubała wraz z towarzyszącym jej szefem kuchni Gerardem Rytterem z firmy Develey, a ich potrawy były gotowane w duchu hasła „Ekologia i food cost to smaczny duet”!

Następnie kuchnię przejęła firma Hempeat, wraz z szefem kuchni Sebastianem Cichym, gdzie były tworzone wyjątkowe dania kuchni roślinnej z wykorzystaniem ich produktów z mięsa konopnego. Ich wyjątkowych dań mogliśmy również spróbować przez wszystkie dni targów, na ich stoisku, gdzie cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.

Live cooking podczas Gastrotargów SMAKKi 2023

Podczas drugiego dnia targów strefę live cookingu przejęła firma Bafood, która proponowała gościom serie rozmaitych dań.

W trzecim dniu targów kuchnię przejęli adepci pierwszej „Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere” – unikatowego w skali Europy i docenionego przez branżę HoReCa projektu, który wspiera i rozwija najbardziej utalentowanych uczniów szkół gastronomicznych.

Młodzi kucharze, pod okiem Tomasza Łagowskiego i Adama Chrząstowskiego, prezentowali swoje autorskie finger foody. Całe wydarzenie wspierał i poprowadził Paweł Gruba.

Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

W dzisiejszych czasach praca z młodymi ludźmi to bardzo ważna rzecz. Są naszą przyszłością, dlatego trzeba im przekazać wiedzę. Dla mnie udział w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest bardzo satysfakcjonujący, a zarazem ogromnie potrzebny branży. Przygotowanie się młodych osób do wystąpień kulinarnych, a więc odpowiednia organizacja, dobór menu i sprzętu wymaga dużo pracy i zaangażowania. Aktualnie w branży walczymy o personel, którego jest zbyt mało, dlatego myślę, że ci młodzi, zdolni ludzie, to taki narybek, który dobrze rokuje, a który już wkrótce zaistnieje na rynku – mówił Adam Chrząstowski

Finał konkursu Heinz Selection

W trzecim dniu targów odbył się finał konkursu Heinz Selection skierowany do niesieciowych burgerowni, wspierający mniejsze biznesy. Energia prowadzących zagrzewała uczestników do jak najlepszych starań, budując atmosferę pozytywnej rywalizacji o gusta wielbicieli burgerów, których w Polsce jest coraz więcej.

Finalnie zwyciężyło 10 burgerowni, które zostało wyłonione przez międzynarodowe jury:
  • Maciej Blatkiewicz – YouTuber kulinarny – Maciej je.
  • Paweł Biskupski – Szef Kuchni i doradca kulinarny Kraft Heinz
  • Deborshi Sarkar – Kierownik działu Foodservice w Kraft Heinz
  • Ed Ryan – Szef ds. Innowacji w Kraft Heinz
  • Anabel Cuevas – Szefowa kuchni w firmie Kraft Heinz we Francji
  • Cristóbal Zapico – Kierownik kulinarny Kraft Heinz w Hiszpanii
  • Krzysztof Gawlik – Ambasador firmy RM GASTRO
  • Piotr Wielgo – Szef kuchni jednego z warszawskich hoteli oraz doradca kulinarny firmy Aviko HoReCa
  • Kuba Steuermark – Szef kuchni z wieloletnim stażem. Juror współpracujący z firmą Kruszwica

Lista zwycięzców Heinz Selection

Poniżej przedstawiamy Wam listę zwycięzców, którzy dzięki konkursowi zyskali dostęp do produktów HEINZ, materiałów, wiedzy i ekspertyzy globalnej marki, a także promocji w mediach:

  • Family American Food by Olek
  • TRUST Burger & Drink Bar
  • Road American Restaurant
  • HAMBURG Slow Food
  • Olymp_Burger_House
  • MNIAM MNIAM Zawiercie
  • Burger Boy Rzeszów
  • Cochise Łódź
  • Browar Bałtów
  • Wół na Stół

Olimpiada Kawy by Tom Obracaj & Marcin Rusnarczyk

GASTROTARGI SMAKKi, jak na członka Speciality Coffee Association przystało, zapewniły widowiskowe konkursy kawowe. Ich uczestnicy otrzymali możliwość sprawdzenia własnych sił i umiejętności podczas prezentacji scenicznej i zmierzenia się z oceną profesjonalistów.

W pierwszym dniu targów odbyła się Olimpiada Kawy by Tom Obracaj & Marcin Rusnarczyk, wyłaniająca najlepszych początkujących baristów, którzy nie brali dotychczas udziału w konkursach kawowych.

Oto lista finalistów tego znanego od lat kawowego wydarzenia:

1. miejsce Bartosz Płocharczyk – Green Cafe Nero
2. miejsce Jędrzej Foremski – Brisman Kawowy Bar
3. miejsce Edyta Szajer – Cafe STOR

Poszczególne konkurencje wygrali:

Espresso na Czas – Bartosz Płocharczyk – Green Cafe Nero
Cup Tasting – Kamil Trzuskowski – ETNO CAFÉ
Wiedza o Kawie – Marta Roziecka – Cukiernia Romanowski

Pierwsza edycja Cup of Poland

W drugim dniu naszych SMAKKów byliśmy uczestnikami, pierwszych mistrzostw dla palarni, które walczyły o tytuł najlepszej kawy w Polsce ocenianej przez sędziów Professional Choice i Customer Choice. Walka była zacięta, ponieważ w mistrzostwach uczestniczyły najlepsze palarnie w Polsce. Wygranymi Cup of Poland 2023 zostali według sędziów Professional Choice palarnia Audun Coffee, a według Customer Choice – palarnia Segafredo!

I Mistrzostwa Polski
ToNic Espresso

W ostatnim dniu targów wiele emocji wzbudziły również I Mistrzostwa Polski ToNic Espresso organizowane przez firmę On Lemon. Rozemocjonowani, a zarazem bardzo profesjonalni młodzi ludzie, starali się pozyskać uwagę sędziów w przygotowywaniu idealnego tonic espresso – chłodzącego napoju na bazie kawy łączącego słodko-gorzki tonic z mocną, czarną kawą.

W tej walce zwyciężyli:

  • pierwsze miejsce Emili Zieja (Typika PL),
  • Wicemistrz Nikity Novikov (BRUSH BARBER SHOP / Whiskey in the Jar Łódź)
  • oraz druga Wicemistrzyni Anastasii Oliinyk (KLAR kawa i wino)

Przytaczając jedną z uczestniczek, która powiedziała, że dzięki możliwościom takich zawodów jak na SMAKKach, młodzi bariści i barmani stają się coraz lepsi smakowo, technicznie, a także odważniejsi i otwarci. Jednocześnie czerpią od siebie inspiracje i wspierają się, co kształtuje ich pod każdym względem.

SMAKKi Mertyorycznie

Mocnym wyróżnikiem naszym SMAKKów był bogaty program merytoryczny! Podczas naszych konferencji gościliśmy ponad 50 ekspertów, w tym właścicieli dobrze zarządzanych biznesów. Zainteresowani mogli dowiedzieć się, że sukces w branży gastronomicznej nie zależy wyłącznie od wielkości przychodu i wypełnienia sali, lecz także od wielu innych czynników.

Sukces to dobre zarządzanie, optymalizacja kosztów i świadomość wszystkich aspektów biznesowych restauracji. Sam food cost nie wystarczy, trzeba policzyć biznes, porozmawiać z pracownikami o zyskach firmy, aby zyskali świadomość wyniku finansowego, co zazwyczaj zmienia ich nastawienie. Niektórzy restauratorzy, pomimo pełnej sali nie wiedzą, że ich biznes jest na minusie – zwrócił uwagę Piotr Rogowski, współwłaściciel firmy doradczej V4B, który w sześciu krokach opowiedział, jak skutecznie zarządzać kosztami, aby restauracja była dochodowa pomimo kryzysu w branży.

SMAKKi Mertyorycznie – budowanie relacji z pracownikami

Inny aspekt, a mianowicie budowanie relacji z pracownikami, poruszyli Marcin Krysiński i Dorota Krysińska, współzałożyciele sieci restauracji Mihiderka. Opowiedzieli, jak dbać o pracownika poprzez dobrą atmosferę i drobne gesty, ale też procesy w firmie i szczegółowe manuale, które pozwalają sprawnie wdrożyć nowe osoby. Podkreślili też, że młode pokolenie, które stawia pierwsze kroki w branży, nie lubi czuć się niekompetentne, dlatego stopniowe uczenie nowych umiejętności wymaga cierpliwości i wyrozumiałości, co jednak procentuje później.

Podobnego zdania była Agnieszka Kazuś, prezeska zarządu firmy DBL, której oferta produktów obejmuje serwis odzieży roboczej i ochronnej, oraz mat wejściowych. Podzieliła się informacją, że współczynnik rotacji pracowników w jej firmie jest blisku zeru.

Trzeba rozmawiać z zespołem, nie bać się także jako lider powiedzieć, że czegoś się nie wie. Za stanowiskami stoją kompetencje, ale wszyscy jesteśmy ludźmi – podkreśliła

Ciekawy punkt programu stanowiła też debata na temat źródeł finansowania dla branży HoReCa z udziałem Radosława Hutnika, dyrektora Pionu Bankowości Przedsiębiorstw, PKO Bank Polski, Marka Synowca, eksperta ds. pozyskiwania funduszy z Fund Hunters i Rafała Czerkawskiego, eksperta ds. projektów unijnych, prezesa marki Doradcy365.

Poznaj opinie naszych Wystawców i Współorganizatorów edycji 2023

Created with Fabric.js 1.7.22
Marcin Wajda – dyrektor komunikacji i marketingu Winterhalter

Sektor HoReCa jest zdecydowanie wyjątkowy, ponieważ bardzo nakierowany i zaryzykuję stwierdzenie – od zawsze bardzo mocno nastawiony na wzajemne relacje i budowanie więzi podczas branżowych spotkań. Na SMAKKach liczyliśmy na konkretne leady sprzedażowe i te targi spełniły swoją rolę. Nie było tam autokarów młodzieży, za to konkretni biznesowi klienci o sprecyzowanej potrzebie z bardzo dojrzałym podejściem i wiedzą.

Agnieszka Kozłowska – dział marketingu Komat

Dla nas nie tylko ważny jest klient ostateczny, czyli właściciel obiektu gastronomicznego, ale także partnerzy handlowi, którzy są przedłużeniem naszego ramienia. To oni rozpowszechniają markę Komat na polskim i międzynarodowym rynku, więc przedstawienie im nowych produktów na targach jest dla nas bardzo ważne. 90% naszych najważniejszych klientów przybyło na SMAKKi, by spotkać się i poznać nowości, co przy obecnym tempie życia nie jest łatwe.

Maciej Kasprzyk – koordynator ds. sprzedaży DPD Food

Dzisiejszy rynek HoReCa potrzebuje odejścia od schematów i wejścia nowych, często zaskakujących i niezwykle skutecznych rozwiązań. Takim rozwiązaniem jest właśnie usługa DPD Food. Podczas targów przeprowadziliśmy wiele rozmów, które z pewnością przełożą się na owocną współpracę. Cieszę się, że byliśmy częścią SMAKKów. Chciałbym podkreślić też przyjacielską atmosferę i troskę organizatorów o każdego wystawcę, co jest znakiem szczególnym SMAKKów.

Beata Syberska – marketing manager, AJ Food, brand partner of Farm Frites

Staraliśmy się przygotować tak nasze produkty, by pokazać ich nowe odsłony i koncepty, a także jak i gdzie można je wykorzystać, inaczej w restauracji czy na stacji benzynowej. Na SMAKKach zrealizowaliśmy nasz cel wizerunkowy, gdyż udało nam się zaprosić wielu klientów, w tym osobny decyzyjne, co nie zawsze jest łatwe. Tu przyszli i mieli dla nas czas.

Krzysztof Wydra – dyrektor marketingu BWT Polska

Zwróciliśmy uwagę na SMAKKi, gdyż jest to nowy format w Polsce i głęboko wierzymy, że może stać się wiodącym eventem w branży. Część naszej działalności opiera się na dostarczaniu odpowiedniej wody dla gastronomii: hoteli, restauracji i kawiarni, a zadaniem naszej marki jest zapewnienie takich produktów, jak filtry gastronomiczne czy dystrybutory, które optymalnie uzdatnią wodę. Właśnie taki asortyment szeroko zaprezentowaliśmy podczas targów.

Albert Szpindowski – współwłaściciel firmy Hempeat

Pierwsza edycja targów SMAKKi to potwierdzenie, że branża HoReCa opiera się przede wszystkim na budowaniu wzajemnych relacji, których wynikiem są sukcesy biznesowe – takim miejscem było wydarzenie SMAKKi. Spotkanie w jednym miejscu Producentów, Restauratorów oraz Firm pracujących w branży profesjonalnej daje miejsce na rozmowy o przyszłości, o kierunkach oraz potrzebach sektora HoReCa.

Created with Fabric.js 1.7.22

Gastrotargi SMAKKi 2023 w obiektywie

W 2023 byli z nami: