W tym miesiącu obchodziliśmy Dzień Obniżania Kosztów Energii Eletrycznej. Obniżenie kosztów energii to praktyka, która prowadzi do ochrony naszej planety ale też podnosi efektywność prowadzenia biznesu.
Jednym ze sposobów obniżania kosztów energii elektrycznej jest zastosowanie odpowiednich urządzeń w kuchni.
Wybór odpowiedniego sprzętu to jedna z podstawowych decyzji jakie należy podjąć mając na uwadze zużycie energii elektrycznej – wybierając urządzenia energooszczędne. Nieodzownym urządzeniem tego typu w naszym lokalu jest zmywarka.
Ta energooszczędna pozwoli na obniżenie rachunków zarówno za prąd jak i za wodę, a efekty będzie można zaobserwować w dość krótkim czasie. Jaką zmywarkę wybrać? Wachlarz zmywarek gastronomicznych na naszym rynku jest spory, a jednym z czołowych producentów jest firma MEIKO.
„Zużycie prądu stanowi znaczącą część kosztów operacyjnych w gastronomii. Na pierwszym miejscu znajduje się w tym przypadku gotowanie, a tuż za nim plasuje się chłodzenie i zmywanie” – mówi Agnieszka Naumowicz-Zinczuk Dyrektor Zarządzająca w MEIKO Polska.
„W MEIKO konsekwentnie kładziemy nacisk na podnoszenie wydajności naszych zmywarek. Dbamy o zapewnienie klientom efektywności ekonomicznej w obliczu stale rosnących cen wody i prądu. Nasze zmywarki pozwalają zaoszczędzić nawet 21 procent energii co prowadzi oczywiście do obniżenia kosztów operacyjnych. Przykładem jest zmywarka M-iQ, która działa następująco: zamiast pozwalać gorącej parze z poprzedniego cyklu mycia wydostawać się do otoczenia, maszyna wykorzystuje ją wewnętrznie. Dostępna energia powraca do obiegu wody, dzięki czemu zmniejsza się dalsze zapotrzebowanie na energię. Rachunek jest prosty.”
Obniżanie kosztów energii elektrycznej powinno być jednym z naszych stałych założeń. Z jednej strony ze względu na troskę o zasoby planety a z drugiej ze względu na nasze portfele.