W jaki sposób Sztuczna Inteligencja (AI) może optymalizować procesy kulinarne? Jako pierwsza na myśl może przychodzić automatyzacja, jednak możliwości wykorzystania AI w tym aspekcie jest więcej – od optymalizacji pracy urządzeń, a tym samym procesów kulinarnych, po kreowanie nowych SMAKKów.
Tworzenie nowych połączeń smakowych
W restauracjach mamy często okazję próbować nietuzinkowych smaków, które są zasługą talentu Szefa kuchni i jego umiejętności łączenia składników. Koncept food pairingu, bo o nim mowa, opiera się na kompatybilności chemicznej różnych produktów (np. wiśnie dobrze komponują się ze szparagami). Na rynku dostępne są usługi wykorzystujące technologię AI w tym zakresie, a oferuje je firma FoodPairing®, dzięki której Szefowie kuchni mogą czerpać inspirację podczas tworzenia nowych, zaskakujących dań. Z technologii AI skorzystał koncern Coca-Coli podczas tworzenia napoju Y3000 Zero Sugar (dostępny w USA i Kanadzie), który łączy w sobie efekt orzeźwiającego slushy ze słodkim aromatem maliny. Tak według konsumentów oraz AI będzie smakował napój przyszłości.
Optymalizacja procesów kulinarnych
Praca kucharza to nie tylko kreowanie nowych dań, ale przede wszystkim pewna powtarzalność w procesie ich odtwarzania. W dobie rosnących kosztów energii, optymalizacja procesów i pracy urządzeń, wydaje się konieczna. AI może pomóc w poprawie efektywności procesów towarzyszących codziennej pracy kucharzy, a to za sprawą algorytmów, które analizują dane związane z temperaturą czy czasem gotowania i dopasowują optymalne wartości parametrów do potrzeb konkretnego procesu. Pozytywnym efektem ubocznym takiej optymalizacji jest nie tylko redukcja kosztów energii, ale lepszy smak i jakość przygotowywanych potraw.
Automatyzacja w kuchni
Roboty kuchenne wykorzystujące technologię AI potrafią wykonać podstawowe czynności, a nawet przygotować nieskomplikowane dania, pozostawiając kucharzowi kontrolę nad ich wykończeniem i prezentacją. Istnieją też roboty w pełni autonomiczne, które na oczach zamawiającego przygotowują i wypiekają pizzę. Oprócz efektu life cooking, dużym atutem takich rozwiązań jest łatwa personalizacja zamówień, oraz fakt, że w wykonaniu robota szansa pomyłki podczas realizacji niestandardowego zamówienia jest dużo mniejsza.
Podsumowując, AI odkrywa przez nami kolejne karty możliwości jej wykorzystania, wprowadzając wiele potrzebnych usprawnień. Integracja AI nie tylko optymalizuje procesy, ale tworzy nowe możliwości, nadając naszej branży zupełnie nowy, innowacyjny wymiar.
Zapraszamy do przeczytania pełnego artykułu.
Autor Tekstu: Leszek Szczepaniak firma BVA.