Rynek cateringów dietetycznych rozwija się bardzo dynamicznie i wzbudza ogromne zainteresowanie inwestorów. Prowadzenie cateringu dietetycznego nie jest jednak tak proste, jak mogłoby się to wydawać. Skąd więc czerpać wiedzę dotyczącą funkcjonowania cateringów dietetycznych?
Catering dietetyczny nazywany pudełkowym oznacza działalność polegającą na sprzedaży pakietów, czyli zestawów całodziennego wyżywienia, w postaci posiłków pakowanych pojedynczo w jednorazowe pojemniki tzw. pudełka, które dostarczane są codziennie bezpośrednio do klienta.
Rosnące zainteresowanie konsumentów ofertą cateringów dietetycznych spowodowane jest nie tylko zmianą stylu życia, jego tempem i ogólnym brakiem czasu, zmianą tendencji żywieniowych w poszukiwaniu lepszego samopoczucia i idealnej sylwetki, lecz także naturalną wymianą pokoleniową. Rozwijający się przez lata rynek usług gastronomicznych zachęcił i przyzwyczaił konsumentów do żywienia się poza domem. Rosnące potrzeby i wymagania konsumentów wpłynęły na rozwój usług dostaw posiłków bezpośrednio pod wskazany adres, a z czasem – na rozwój rynku cateringów dietetycznych, którego wartość szacuje się na 2,5 mld zł z tendencją wzrostową na poziomie 20-30%.
Prowadzenie cateringu dietetycznego nie jest jednak proste – wiąże się ze skomplikowaną logistyką produkcji, pakowania i dystrybucji oraz rozbudowaną obsługą klienta, koniecznością utrzymania bezpieczeństwa i jakości żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia. Niezbędna jest do tego szeroka wiedza z wielu dziedzin m.in. zarządzania biznesem i personelem, logistyki, marketingu, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz znajomość specyfiki codziennego działania.
Przyjdź na pierwszą w Polsce całodzienną debatę „Catering Dietetyczny – wiedza od A do Z”, która poświęcona będzie tematyce funkcjonowania cateringów dietetycznych.
W pierwszej części debaty „Planowanie inwestycji gastronomicznej” omówimy najważniejsze zagadnienia i podpowiemy, jak nie dać się zaskoczyć. Przedmiotem rozmów będą zagadnienia dotyczące:
W drugiej części debaty „Najczęstsze błędy i pułapki w prowadzeniu cateringu dietetycznego” omówimy specyfikę działania biznesu, know-how i aspekty, jakie należy brać pod uwagę, aby nie popełnić błędów. Przedmiotem rozmów będą zagadnienia dotyczące:
W trzeciej części debaty „Jak utrzymać konkurencyjność w czasach kryzysu” omówimy podstawy budowania wizerunku marki i kształtowania pozycji rynkowej. Przedmiotem rozmów będą zagadnienia dotyczące:
W debacie wezmą udział profesjonaliści z branży i przedstawiciele czołowych cateringów dietetycznych. Pomiędzy panelami odbędą się prezentacje rozwiązań dedykowanych dla cateringów dietetycznych.
Autorem programu debaty i jej moderatorem będzie Marcin Dyrda właściciel firmy GastroWiedza, ekspert i praktyk z wieloletnim doświadczeniem, pomysłodawca i audytor programów „Jakość i Bezpieczeństwo w Cateringu Dietetycznym”.
Debata odbędzie się 24 marca 2023 roku, w godzinach 10:00 – 17:00 w hali EXPO XXI w Warszawie, podczas drugiego dnia branżowego wydarzenia Smakki Gastrotargi | Targi dla branży HoReCa