Planujesz lub prowadzisz catering dietetyczny? Musisz to wiedzieć!

Rynek cateringów dietetycznych rozwija się bardzo dynamicznie i wzbudza ogromne zainteresowanie inwestorów. Prowadzenie cateringu dietetycznego nie jest jednak tak proste, jak mogłoby się to wydawać. Skąd więc czerpać wiedzę dotyczącą funkcjonowania cateringów dietetycznych?

Rozwój i specyfika cateringów dietetycznych w Polsce

Catering dietetyczny nazywany pudełkowym oznacza działalność polegającą na sprzedaży pakietów, czyli zestawów całodziennego wyżywienia, w postaci posiłków pakowanych pojedynczo w jednorazowe pojemniki tzw. pudełka, które dostarczane są codziennie bezpośrednio do klienta.

Rosnące zainteresowanie konsumentów ofertą cateringów dietetycznych spowodowane jest nie tylko zmianą stylu życia, jego tempem i ogólnym brakiem czasu, zmianą tendencji żywieniowych w poszukiwaniu lepszego samopoczucia i idealnej sylwetki, lecz także naturalną wymianą pokoleniową. Rozwijający się przez lata rynek usług gastronomicznych zachęcił i przyzwyczaił konsumentów do żywienia się poza domem. Rosnące potrzeby i wymagania konsumentów wpłynęły na rozwój usług dostaw posiłków bezpośrednio pod wskazany adres, a z czasem – na rozwój rynku cateringów dietetycznych, którego wartość szacuje się na 2,5 mld zł z tendencją wzrostową na poziomie 20-30%.

Prowadzenie cateringu dietetycznego nie jest jednak proste – wiąże się ze skomplikowaną logistyką produkcji, pakowania i dystrybucji oraz rozbudowaną obsługą klienta, koniecznością utrzymania bezpieczeństwa i jakości żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia. Niezbędna jest do tego szeroka wiedza z wielu dziedzin m.in. zarządzania biznesem i personelem, logistyki, marketingu, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz znajomość specyfiki codziennego działania.

Chciałbyś zdobyć cenny know-how o cateringach dietetycznych?

Przyjdź na pierwszą w Polsce całodzienną debatę „Catering Dietetyczny – wiedza od A do Z”, która poświęcona będzie tematyce funkcjonowania cateringów dietetycznych.

W pierwszej części debaty „Planowanie inwestycji gastronomicznej” omówimy najważniejsze zagadnienia i podpowiemy, jak nie dać się zaskoczyć. Przedmiotem rozmów będą zagadnienia dotyczące:

catering pudelkowy musisz to wiedziec

W drugiej części debaty „Najczęstsze błędy i pułapki w prowadzeniu cateringu dietetycznego” omówimy specyfikę działania biznesu, know-how i aspekty, jakie należy brać pod uwagę, aby nie popełnić błędów. Przedmiotem rozmów będą zagadnienia dotyczące:

W trzeciej części debaty „Jak utrzymać konkurencyjność w czasach kryzysu” omówimy podstawy budowania wizerunku marki i kształtowania pozycji rynkowej. Przedmiotem rozmów będą zagadnienia dotyczące:

W debacie wezmą udział profesjonaliści z branży i przedstawiciele czołowych cateringów dietetycznych. Pomiędzy panelami odbędą się prezentacje rozwiązań dedykowanych dla cateringów dietetycznych.

Autorem programu debaty i jej moderatorem będzie Marcin Dyrda właściciel firmy GastroWiedza, ekspert i praktyk z wieloletnim doświadczeniem, pomysłodawca i audytor programów „Jakość i Bezpieczeństwo w Cateringu Dietetycznym”.

Debata odbędzie się 24 marca 2023 roku, w godzinach 10:00 – 17:00 w hali EXPO XXI w Warszawie, podczas drugiego dnia branżowego wydarzenia Smakki Gastrotargi | Targi dla branży HoReCa