CHAI THAI Restaurant in Wrocław to nowa restauracja zlokalizowana na wrocławskich Karłowicach, założona na początku 2023 r., serwująca wyłącznie autentyczną i oryginalną kuchnię tajską, która w październiku 2023 r. została wyróżniona certyfikatem THAI SELECT.
Sercem i duszą CHAI THAI jest SOMCHAI PHANSRITOOM – współwłaściciel i szef kuchni z ponad 18-letnim doświadczeniem. Był on też inspiracją dla nazwy restauracji, ponieważ słowo “CHAI” po tajsku oznacza “TAK”, ale to również skrót od imienia Somchaia , dlatego CHAI THAI można rozumieć na dwa sposoby, tj. jako “TAJLANDIA CHAI’a”, jak też jako “TAK – TAJSKIE” 😊
Somchai pochodzi z północnej prowincji Nong Khai leżącej przy granicy z Laosem i należącej do rejonu Isaan położonego we wschodniej i północno-wschodniej Tajlandii. Pochodzenie oraz tożsamość isańska ma ogromny wpływ na kuchnię i sztukę gotowania Somchaia.
Już jako nastolatek zaczął on pracę w lokalnych street foodach, aby doskonalić swoją wiedzę, umiejętności i doświadczenie. W Tajlandii w swojej rodzinnej prowincji prowadził on łącznie pięć restauracji serwujących zróżnicowanie menu. Jego dewizą jest przede wszystkim jakość i autentyczność. Z jednej strony kluczowe jest dla niego zachowanie tradycyjnego kanonu, a z drugiej – eksperymentowanie ze smakami, składnikami i nieoczywistymi połączeniami, tworzenie autorskich przepisów i sosów oraz skupienie na szczegółach.
Somchai przyjechał do Polski kilka lat temu i w CHAI THAI stworzył zespół kucharzy i pomocy kuchennych składający się wyłącznie z jego rodaków pochodzących z rejonu Isaan. Jego restauracja – poza klasykami tajskiej kuchni – obejmuje też dania, które zadebiutowały na terenie Wrocławia i regionu. Dla Somchaia każdy detal ma znaczenie, aby finalnie nie zabrakło tego, co w tajskiej kuchni najważniejsze i najpiękniejsze czyli kolorów, aromatu, odkrywania różnych rejonów Tajlandii, a przede wszystkim – wyjątkowego smaku 😊